Najčešće postavljana pitanja

Najčešće postavljana pitanja

Lista sabranih pitanja koje ste nam vi, dragi korisnici, poslali. Pokušali smo na njih adekvatno, precizno i koncizno odgovoriti.
Sva pitanja i odgovore na njih možete pogledati dolje.
Preferiramo slanje i narudžbe kreirane putem Internet trgovine Printaj.ba. Narudžbu možete poslati putem emaila, ali u opciji narudžbe preko emaila ne ostvarujete popuste i pogodnosti koje se automatski obračunavaju preko web trgovine. Narudžbe poslane putem web trgovine printaj.ba se smatraju prioritetnim narudžbama.
Kroz proces narudžbe ponudit će Vam se dijaloški okvir na kojem ćete moći izvršiti slanje grafičke pripreme koja će biti povezana s Vašom narudžbom. Ukoliko u tom trenutku ne budete imali spremnu grafičku pripremu moći ćete završiti narudžbu, a pripremu poslati naknadno.
Web narudžbu je moguće mijenjati ukoliko još nije u procesu pripreme za tisak ili je već otisnuta. Izmjenu nam javite isključivo putem emaila.
Putem Internet trgovine Printaj.ba moguće je naručiti više proizvoda odjednom i to iz različitih grupa proizvoda.
ID broj je broj Vaše narudžbe, ID broj narudžbe je vidljiv u sučelju Internet trgovine ali i u obavijesti koja se šalje naručitelju prilikom potvrde o zaprimanju narudžbe.
Vašu lozinku, adresu za dostavu i kontakt podatke možete mijenjati u sučelju "Moj Profil" unutar Internet trgovine.
Sve cijene izračunate unutar Internet trgovine su točne, naknadno se u procesu kupnje izračunatoj cijeni dodatno pribroji trošak poštarine ukoliko tiskovine ne preuzimate sami u našoj poslovnici. Poštarina se automatski obračunava po cjeniku dostavne službe.
S kvalitetom otiska i materijalima koje koristimo dugi niz godina, zadovoljili smo i najzahtjevnije klijente (društva i agencije) pa stoga ne vidimo razlog da i Vi ne budete zadovoljni istima. Ukoliko se pokaže opravdani razlog za reklamaciju proizvoda, ovisno o situaciji ćemo ponuditi ponovnu izradu ili povrat novčanih sredstava.
Nudimo četiri načina plaćanja: plaćanje gotovinom – pouzećem, pri preuzimanju, plaćanje po predračunu, plaćanje kreditnom karticom (Internet trgovina) ili plaćanje sa odgodom (vrijedi samo za poduzeća sa kojima se potpisuje ugovor o suradnji).
Cijena proizvoda ovisi o nakladi, što je naklada veća, jedinična cijena proizvoda je manja. Svaki registrirani korisnik kupovinom u Internet trgovini pod određenim pravilima stječe pravo na odobrene bonuse i popuste.
Za svaki proizvod je jasno naznačena minimalna i maksimalna količina. U digitalnom tisku su količine niže, dok su maksimalne količine kod digitalnog tiska limitirane na minimalnu količinu za tisak offset tehnikom.
CMYK je model boja koji se sastoji od četiri primarne boje (cyan, magenta, yellow, key ili crna), upotrebljavaju ga svi suvremeni tiskarski strojevi.
Jedina primjenjiva datoteka i oblik zapisa je PDF (vektor).
4/0 – tiskano u 4 boje (CMYK) ili full color jednostrano 4/4 - tiskano u 4 boje (CMYK) ili full color obostrano 4/1 - tiskano u 4 boje (CMYK) ili full color jednostrano na jednoj strani, a na drugoj jednobojno 1/0 – tiskano jednobojno jednostrano 1/1 – tiskano jednobojno obostrano Ukoliko pored broja 1 u bilo kojoj kombinaciji stoji oznaka „K“ ili „crno“ to znači da se radi o digitalnom tisku i u jednoj boji i donosi samo na crnu boju.
Tisak u margo znači da fotografija ili grafika seže do ruba formata nakon rezanja. Kako bi se izbjeglo pojavljivanje bijelih rubova u praksi je pravilo da se uvijek dodaju još barem 3 mm (bleed) dodatak za obrezivanje.
Margine ili odmicanje sadržaja (teksta ili slike) od konačnog formata obrezivanja treba biti minimalno 3-5mm. Ako je sadržaj unutar 3-5mm od ruba obrezanog formata moguće je da se prilikom rezanja sadržaj nenamjerno odreže, a mogućnost ovakve greške je još i veća kod obostranog tiska.
Grafičke pripreme tiskamo na papir (arak) u formatu A3 prošireni format (483x330 mm). Format otiska na arku je maksimalno (470x320 mm) i to bez obrezivanja.
Da, tisak u dvije boje moguć je samo u offset tehnici, kod digitalnog tiska je moguće tiskati samou jednoj boji K (crna) ili 4 boje CMYK (color tisak).
Ne, datoteku je potrebno poslati u PDF formatu bez upotrebe opcije "pages" odnosno "spreads". Mi ćemo u pripremi napraviti montažu za tisak. Ako se korice kataloga ili brošure tiskaju na deblji papir, molimo da grafičku pripremu pošaljete u odvojenom PDF dokumentu.
Raster je fotografija (jpg, tif, png) sastavljena od bitova koji tvore pixel ili točku. Ovakve fotografije ovisno o rezoluciji imaju ograničenje za uvećavanje i tisak na velike formate. Vektorski zapis slike je moguće po želji smanjiti ili povećati pri čemu se ne gubi kvaliteta slike kao što je slučaj kod rasterske slike.
Nudimo strojno rezanje na format, strojno konturno rezanje, plastificiranje (mat, sjaj, soft touch) Uvez (metalna spirala, klamanje, ljepljenje (meki uvez).
A0 = 841 x 1188 mm B0 = 1000x1414 mm A1 = 594 x 841 mm B1 = 707×1000 mm A2 = 420 x 594 mm B2 = 500×707 mm A3 = 297 x 420 mm B3 = 353×500 mm A4 = 210 x 297 mm B4 = 250×353 mm A5 = 148 x 210 mm B5 = 176×250 mm
Najčešće postavljena pitanja